Het belang van gezonde vetten
Vetten binnen je voedingspatroon…ontzettend belangrijk voor onder andere een stralende huid en een goed humeur.. En…waarom dit een erg belangrijk punt is binnen de gezonde leefstijl..
Wat ik helaas nog veel zie en hoor om mij heen dat het grootste deel van de mensen niet beseffen wat de juiste vetten doen met je hersenen. Er wordt heel veel vet gegeten, maar dat zijn dat vetten die niets positiefs doen voor je lichaamsfuncties.
Ik begrijp ook echt dat het lastig is waar je goed aan doet over waar je goed aan doet qua vetten..
Heel simpel gezegd, zonder de juiste vetten in je lichaam functioneert je lichaam niet helemaal top. Een klein voorbeeld, heb je een droge huid, jeukende hoofdhuid, voor de mannen die luisteren, heb je een baard en ervaar je jeuk? Ga maar een hogere dosis omega 3 slikken, het wordt dan echt minder of verdwijnt zelfs helemaal. Bij een droge huid en schilfers zijn er veel meer factoren nog die belangrijk zijn, maar voor vandaag houden we het even bij het functioneren van de organen en je hersenen.
Waarom is het van belang dat je de juiste vetten toevoegt binnen een gezonde leefstijl. Wanneer ik het heb over vetten binnen je voedingspatroon gaan er best wat vrouwen in de weerstand heb ik gemerkt. Vetten hebben veel kcal en wanneer je teveel kcal neemt, kom ik aan! Dit is de gedachte vaak. En het is echt waar wanneer ik voorstel, je neemt een stukje taart van 316 kcal of je neemt een stuk makreel met avocado( deze combi is echt lekker) van 845 kcal, kiest het gros voor de taart…!?
Eeeh oke, hier mag ik dus een uitleg over gaan geven, waarom je zou moeten kiezen voor het stuk makreel en avocado ipv de taart.
Ik ga een klein stukje de diepte in over hoe het lichaam werkt, ik hoop dat je mij nog kunt volgen.. maar wanneer je dit begrijpt, is het een logischer verhaal voor jou is mijn idee.. Ik neem je graag mee in het vetverhaal zodat je minder “bang’ bent voor vet.. Voor ons vrouwen, we hebben het echt nodig!
Gezonde vetten heeft je lichaam nodig voor een gezond zenuwstelsel, je immuunsysteem en de ontwikkeling van je hersenen (je hersenen bestaan ongeveer voor 60% uit cholesterol).
(((Cholesterol is een vetachtige stof in je aderen en wordt voor het grootste deel gevormd in je lever en voor een klein deel wordt het gehaald uit je voeding. Ook heeft cholesterol een negatievve image gekregen wat eigenlijk helemaal niet terecht is.)))
Cholesterol is belangrijk van de aanmaak van veel vitale hormonen. Cholesterol regelt oa de aanmaak van gal en zonder gal kun je vetten niet goed verteren. Ook deze vetten helpen je met het transporteren van de vet oplosbare vitaminen, bijvoorbeeld vitamine D. Zo zie je hoe belangrijk het belang van goede vetten is natuurlijk.
In deze maatschappij krijgen we veel te veel slechte vetten binnen ook wel transvetten genoemd. Deze vetten zitten onder andere in koek, snoep en gebak. Deze vetten zorgen voor het verkleven van cholesterol aan je aderen, cholesterol is niet het probleem…de soorten vet zijn wel het probleem. Het is belangrijk dat je juist goede vetten tot je neemt om je lichaamsfuncties goed te laten verlopen.
Een te laag cholesterol levert juist problemen op zoals laagdradige ontstekingen binnenin je lichaam. Onderzoeken wijzen nu ook uit dat ADHD en autisme een verband kan hebben met een te laag cholesterol gehalte in het lichaam. Cholesterol zorgt juist voor deze bescherming en er is ondertussen ook aangetoond door onderzoeken dat een hoog cholesterol helemaal het probleem niet is.
Goede vetten is super belangrijk bij het goed functioneren van je lichaam. Blijf weg juist van de in de fabriek bewerkte transvetten..
(((transvetten vetten die van oorsprong vloeibaar waren maar die door industriële bewerking een vaste structuur (zoals verzadigd vet) hebben gekregen. Er wordt waterstof aan de olie toegevoegd om oxidatie tegen te gaan.)))
-In de natuurlijke vorm zitten transvetten in dierlijke producten als vlees en zuivel afkomstig van herkauwers als rund en schaap.
-De vorm die daarnaast het meest voorkomt in ons voedingspatroon is het transvet dat ontstaat in de fabriek.
Als ik het heb over transvetten verder in mijn verhaal, heb ik het over de slechte transvetten die je zoveel mogelijk moet vermijden..
Transvetten, ik noem er een aantal op
Het is best lastig om transvetten te herkennen op het etiket. Bovendien zijn er heel wat verschillende benamingen voor transvetten die gebruikt worden.
- gehydrogeneerde plantaardige olie/vet
- gedeeltelijk geharde plantaardige olie/vet
- (gedeeltelijk) geharde plantaardige vetten
- gehydrogeneerde plantaardige vetten
- transvetzuren
- transvetten
- plantaardige olie
Dit alles kun je vinden achter op de etiketten van voedingsmiddelen bij de ingrediënten
Op de in de fabriek bewerkte transvetten na, zouden we kunnen zeggen dat alle vetten goede vetten zijn. Mits in de juiste balans, niet te veel en vanuit pure, onbewerkte bronnen. Ik heb wat bronnen van goede vetten voor je op een rijtje gezet. Juist de pure vorm van vetten die je consumeert, daar ligt vooral het probleem.. Dat doen we nog steeds veel te weinig.
Gezonde vetten lijst
Noten en zaden, waaronder amandelen, cashewnoten, lijnzaad, chiazaad en hennepzaad;
Kleinere vette wildgevangen vissoorten, zoals zalm, sardines, ansjovis en haring;
Biologische roomboter en ghee (geklaarde boter);
Koudgeperste, ongefilterde extra vierge olijfolie, biologische kokosolie, koudgeperste lijnzaadolie;
Avocado’s;
(Orgaan)Vlees, eieren en volvette zuivel van biologisch dynamisch en grasgevoerde dieren.
Wat gebeurt er nou eigenlijk met je gedrag en te weinig gezonde vetten….
Het soort vet wat we eten, is van invloed op de structuur van de cellen.
Intelligentie, leervermogen en geheugen, aandacht, concentratie en stemming worden voor een belangrijk deel bepaald door vetten.
Een verkeerde verhouding tussen de vetten leidt tot slecht functionerende hersenen
Te veel transvetten en omega-6 vetten in ons dieet
Wat gebeurt er als u teveel verkeerde vetten eet? De buitenwanden van de cellen gaan verschrompelen en verharden. De productie en afgifte van neurotransmitters raakt verstoord. (Neurotransmitters zijn stoffen die signalen doorgeven in de hersenen tussen zenuwcellen of spiercellen.)
Dit alles leidt tot slechte communicatie tussen de cellen en dus tot slecht functionerende hersenen.
Met name de transvetten vetten (die in veel bewerkte producten zitten) zijn de boosdoeners: zij blokkeren de ontwikkeling van de hersencellen en veranderen hun structuur. Cognitieve schade en geheugenproblemen zijn op lange termijn het gevolg dit leidt tot dicht geslipte aderen en een verhoogde bloeddruk waardoor de hersencellen schade oplopen.
Niet alleen Transvetten veroorzaken hersenschade. Te veel meervoudig onverzadigde omega-6 vetten (in onder meer zonnebloemolie, bewerkte producten, dressings en margarine) werken ontstekingsbevorderend. Het probleem is dat we er teveel van binnenkrijgen, waardoor de omega-6 vetten ontstekingen kunnen bevorderen.
De “goede” omega-3 vetten
Omega 3 vetten (uit ondermeer vis en lijnzaad) stimuleren juist de groei van hersencellen. Visolie kan de productie van ontstekingsbevorderende hormoonachtige stoffen beperken en het gedrag van neurotransmitters veranderen. Ook kan visolie de structuur van de hersencellen wijzigen. Visolie verhoogd ook het serotonine* niveau, een neurotransmitter die onder meer onze stemming bepaalt.
Geef je lichaam de juiste vetten, de onbewerkte vetten…doe je dit niet of veel te weinig… dan loop je sneller de kans op een gebrek aan concentratie en een slechter humeur. Zorg er daarom voor dat je genoeg gezonde vetten haalt uit olijfolie, vette vis, noten en zaden. Ze geven je humeur een opkikker en verlagen de kans op depressie. Zorg er wel voor dat je geen te grote porties neemt van vetrijke voeding, want dan krijg je alsnog te veel calorieën binnen. Maar mijd zeker geen gezonde vetten, want die heeft ons lichaam nodig.
Wees niet meer bang van vetten, vooral de vrouwen…
Let op de je de juiste vetten neemt.. weet je niet precies waar je goed aan doet, vraag dan een professional om advies. Beter een goed advies, dan aanmodderen.